Fără a face referire la buşitura de ieri dimineaţă, am dat o mică gugăleală referitoare la parchet. Am decis asta pentru că aseară am mai făcut una bună, tipic mie.

Din pricini necunoscute (sigur nu-s spirite rele sau “ozeneuri”) am scăpăt două farfurii. Pe gresia din bucătărie. Farfuriile s-au făcut zob şi cică erau “crash resistant”. N-ar fi o problemă cu farfuriile, dar gresia a binevoit să se ciobească (de fapt a sărit glazura aia sau cum îi zice, că n-am termenii farmaceutici la mine). Acu’ nu trebuie să mă panichez, că-i ceva care poate fi reparat cu un marker.

Mno, revin la gugăleală. Problema nu-i faptul că nu găsesc parchet. Montatul parchetului reprezintă o problemă la mine! Că-s oltean şi sunt crescut în genul “dacă nu ştii, pune mâna şi citeşte cum se face”.

Primul pas ar fi să cumperi parchet cât mai gros (io-s suferind de zgomote şi scârţâieli) şi neapărat să fie pe sistem “click”, fără lipire (pentru că eşti meşter şi-l montezi cu mâinile proprii). Ştiam că sub parchet se aşează o folie, dar că trebuie să laşi camera goală cel puţin o zi ca să dispară umeazeala, asta n-o mai ştiam.

Booon. După ce se trage “umezeala”, desfaci cutiile care conţin respectiva lemnăraie şi laşi plăcile de parchet prin zonă f’o doiş’pe ore, asta ca să ajungă la temperatura camerei. Bună şi treaba asta, nu e greu pentru un priceput ca mine.

Urmează pasul doi. Se întinde o folie subţire de plastic(contra umezelii) peste care se aşează un burete subţire (habar n-am care-i termenul pentru acel burete). Buretele ăsta preia din zgomote precum şi din iregularităţile podelei. Başca te ajută la dilataţiile dintre rosturi.

Pasul trei a venit. În cazul în care ai parchet masiv, e neapărat să-l montezi în lungul ferestrelor ca să scapi de umbrele apărute la îmbinările dintre plăci. La pasul ăsta se pun plăcile de parchet, dar doar câteva, de formă. Ca să vezi de unde începi şi pe unde termini, dar mai ales cum “dă” la ochi.

Pasul patru îl reprezintă montajul propriu-zis. Cu un ciocan de plastic şi multă răbdare.

Cam asta ar fi teoria. La practică îmi dă cu virgulă. Dar am prieteni!

Ai mei prieteni mi-au arătat şi site-uri. Cel de aici, www.superparchet.ro, are şi-un “şou rum”  care-i aproape de mine!

PS Ar cam trebui să dau o fugă şi să-i întreb dacă “parchet stejar” înseamnă că-i făcut din copacul “stejar” sau doar arată ca şi stejarul…