RCA – răspundere civilă auto. Te loveşti de RCA-ul ăsta în momentul în care te-ai hotărât să-ţi iei maşină şi ai dus atelajul în parcare. Într-un fel te deranjează chestia cu obligatoriul, dar în celalalt fel e bine. Pentru că într-o zi, un meltean bizonian nu-ţi va da prioritate şi se va înfige în aripa maşinii tale. Pe de altă parte, tu ca şi element conducător aflat între volan şi tetiera maşinii te uiţi pentru o secundă la telefon şi te înfigi un pic în portbagajul maşinii din faţă. Scopul asigurării este bine trasat: păgubitul să primească în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situaţia materială a celui care a produs evenimentul. Aşadar, aici te scoate RCA-ul, pentru că nu mai dai bani din buzunarul propriu în nici unul din cazurile prezentate mai sus.

Bon. Cu asta am lămurit rolul asigurării.

De vreo câţiva ani încoace, a apărut şi la noi constatarea amiabilă (era şi cazul). Constatarea asta îţi scoate din picioare şi volan drumul şi ziua pierdută la cozi (poliţie – accidente uşoare). Pur şi simplu te înţelegi cu păgubitul/bizonul şi amândoi vă deplasaţi la agentul constatator din partea asigurării. De acolo, lucrurile merg uşor.

Am lămurit-o şi p-asta.

Urmează achiziţionarea obiectului numit asigurare auto. Ca orice român care se respectă, cauţi produsul cel mai ieftin pentru că “economia este varză, mama lor de politicieni, etc”. Eu am primit pe email adresa asta: rca ieftin.

Ca şi încheiere, m-am ferit până acum de chestiile astea online. Dar parcă-i mai comod să butonezi ceva cifre şi litere şi să nu mai pleci tu prin ploaie.

Zi faină şi fără evenimente!